4,5G Kırsal Mobil Kapsamı Projesi 2. Faz Sözleşmesi, Bakanlıkta düzenlenen törenle Bakan Arslan, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany ve Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan tarafından imzalandı.
Arslan, burada yaptığı konuşmada, amaçlarının vatandaşlara doğrudan dokunan ve hayatı kolaylaştıran projeleri gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Sözleşmeyle mobil haberleşme altyapısı olmayan kırsal kesime yönelik önemli bir proje başlattıklarına işaret eden Arslan, bundan önce bin 799 noktada vatandaşın ayağına hizmet götürdüklerini ve bin 472 yerleşim yerine mobil genişbant internet ve ses hizmeti için 4,5G teknolojisine dayalı altyapı kuracaklarını anlattı.
Arslan, 4,5G altyapısının kurulumunda ilk projede yüzde 10, ikincisinde yüzde 30 yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın kullanımını zorunlu tuttuklarını hatırlatarak, hedeflerinin çok yakın bir gelecekte tüm altyapıları yerli ve milli ürünlerle kullanılabilir hale getirmek olduğunu kaydetti.
Kullanıcıların yeni nesil teknolojilerden daha iyi yararlanması için operatörlerin gayretlerinin firmalarla birlikte sektörün gelişmesine de katkı sağlayacağına dikkati çeken Arslan, aynı iş birliği anlayışının mobil telefon altyapılarında da kurulması için çalıştıklarını vurguladı.
Arslan, projelerin ülkenin bilgi toplumuna dönüşmesine ve sayısal uçurumun ortadan kalkmasına önemli katkı sağlayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"İşletmecilerin ticari kaygılarla hizmet götürmediği yerlere hükümet olarak evrensel hizmet kapsamında kamu kaynağı kullanarak genişbant mobil internet ve ses hizmeti götürüyoruz. Evrensel hizmet projeleriyle hedefimiz vatandaşlarımızın ister kentte, ister köyde en son teknolojiyle buluşmasını sağlamak. Böylece şehirlerde olduğu gibi köylerde de genişbant erişim imkanı sunarak, yaşam kalitelerini ve bilgi seviyelerini artırmış olacağız."
- "Haberleşme ve bilgi otoyolları kurmaya devam ediyoruz"
Bakanlık olarak bu altyapıları Evrensel Hizmet Fonu bütçesiyle kurduklarına değinen Arslan, üç operatörün abonelerinin de bunlardan faydalanacağını bildirdi.
Kırsaldaki vatandaşların istediği operatörden hizmet alabilme imkanına sahip olacağını belirten Arslan, şöyle konuştu:
"Bu tür yatırımlarla sektörden aldığımızı yine sektöre ve vatandaşlarımıza hizmet olarak götürmeyi hedefliyoruz. Altyapılarda ortak kullanımın önünü açarak operatörlerimizin yatırım maliyetlerinin düşürülmesine ve kaynakların etkin kullanılmasına da vesile olduğumuzu belirtmek isterim. Haberleşme ve bilgi otoyolları kurmaya devam ediyoruz. Bu bilgi otoyollarıyla vatandaşlarımızın bilgiye daha hızlı ve çok daha kaliteli seviyede, fırsat eşitliği içinde erişmesini sağlıyoruz. Bin 472 yerleşim yerine götüreceğimiz altyapıyla hizmet götürdüğümüz yerleşim yeri sayısı 3 bin 271'e çıkacak. Sabit kablosuz genişbant erişim altyapısıyla da 2 bin 164 yerleşim yeri dahil olmak üzere toplamda 5 bin 435 yerleşim yerini kapsama almış olacağız. Eğitim, sağlık, enerji ve bilhassa içinde bulunduğumuz bu dönemde ulusal güvenlik açısından da kullanılabilecek bir altyapı kurmuş oluyoruz. Köy ve şehir arasındaki teknoloji farkını da ortadan kaldırıyoruz."
Evrensel Hizmet Fonu kapsamındaki bu proje ve bugüne kadar yapılanlarla 650 binden fazla vatandaşa mobil haberleşme ve genişbant internet imkanı sunulmuş olacağını ifade eden Arslan, sadece bu proje ölçeğinde bin 500’ün üzerinde istihdam sağlayarak ekonomik değer yarattıklarını kaydetti.
Arslan, genişbant internet erişimini ülke çapında fırsat eşitliğine dönüştürecek çalışma içinde olduklarına dikkati çekerek, son 15 yıldaki çalışmalarla telekomünikasyon sektörünü rekabete açarak 94 milyar liranın üzerinde pazar büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi.
- "2017'de ulusal, 2018'de uluslararası tatbikat yapılacak"
Fiber altyapı uzunluğunun son 15 yılda 80 bin kilometreden 300 bin kilometreye ulaştığını, mobil abone sayısının 76 milyon civarında olduğunu belirten Arslan, 10 milyon 800 bini sabit, 53,5 milyonu mobil olmak üzere yaklaşık 64 milyon 300 bin genişbant abonesinin bulunduğunu bildirdi.
Arslan, 4,5G hizmeti ihalesinde ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40 ve üçüncü yıl yüzde 45 yerlilik şartı getirildiğini anımsatarak, çalışma kapsamında ULAK projesini Bakanlık ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının geliştirdiğini ifade etti.
Bugüne kadar 3 ulusal ve 1 uluslararası siber güvenlik tatbikatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Arslan, bu yıl ulusal, gelecek yıl uluslararası birer tatbikat yapılmasını hedeflediklerini söyledi.
Arslan, sektör paydaşlarının katılımıyla hazırlanan Ulusal Genişbant Stratejisi Taslağı'nın da Yüksek Planlama Kurulu kararının ardından yayınlanacağını belirtti.
Sosyal sorumluluk kapsamında yürütülen Gören Göz Projesi ile görme engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak haritalar ve navigasyon programı içeren 10 bin cihaz dağıtıldığına değinen Arslan, ilave olarak satın alacakları 5 bin cihazın ise 2018'de dağıtılacağını kaydetti.