Türkiye ve Avrupa'nın en prestijli eseri olan Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı inşaatı tamamlandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla hizmete girdi.
Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan ile çok sayıda bakan, milletvekili ile vatandaşlar katıldı.
"Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasını hiç bir güç engelleyemez"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bize asla eğilmek yakışmaz. Biz sadece Rabb'imizin huzurunda rükuda eğiliriz. Bu binayı 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi adıyla kurulan şirket işletecek, sonra devlete teslim edecek. Yaklaşık 235 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirilen Ankara'nın YHT konumu güçlenmiş oluyor. Ankara Yüksek Hızlı Tren gar binasının milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Önümüzde iki önemli proje var. Biri 1915 Çanakkale Köprüsü bir de Kanal İstanbul var ki, o da apayrı bir proje. O da Karadeniz'i Marmaray'a bağlayacak. Kanal İstanbul, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihindeki en büyük projesi olacak. Bizim derdimiz var derdimiz. Biz dertliyiz. Bizim bu millete bu vatana sevdamız var. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. İşte biz de bu eserlerle anılmak istiyoruz. Ne olacak öleceksin gideceksin. Topraktan geldik. Toprağa gideceğiz. Her nefis ölümü tadacaktır. Oradan geldik oraya gidiyoruz. Mesele oraya hazırlanmak. Nasıl hazırlandığımız nasıl hazırlanacağımız önemli. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasını hiç bir güç engelleyemez.”
"Gündemden düşmeyen büyük projeleri hayata geçiriyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım da, "İşte eser işte Ankara'nın tren garı. Sayın Cumhurbaşkanım, Ankara sadece Türkiye'nin değil Ankara Yüksek Hızlı Tren ağlarının da başkenti olmaya başladı. Ankara'dan Konya'ya Eskişehir'e gelecekte Uşak'a, Manisa'ya, İzmir'e, Yozgat'a, Sivas’a, Erzincan'a, Konya, Karaman, Mersin, Antep'e velhasıl Türkiye'nin nüfusunun yüzde 55'İni oluşturan 14 vilayetimize yüksek hızlı tren ağlarını dantel gibi örüyoruz. Bu millete hizmet etmek ibadettir. Bugün dünyanın en büyük projelerini yapan ülkelerden biri Türkiye'dir. Sayın Cumhurbaşkanım, sizin bir prensibiniz var. Küresel krizi aşmanın yolu büyük projeleri hayata geçirmektir. Türkiye 50 yıldır gündemden düşmeyen büyük projeleri birer birer hayata geçiriyor.
Yola çıktığımızda Sayın Cumhurbaşkanımız bize dedi ki, laf üzerine laf değil taş üzerine taş koyarak millete hizmet edeceğiz dedi. Hamdolsun öyle de yaptık. Ankara, İstanbul, Konya... Bu Osmanlının üç başkentini birbiriyle hızlı tren hatlarıyla birleştirmiş olduk. İlk hızlı tren garını açtığımızda 28 milyon vatandaşımız seyahat etti. Şimdi de bu modern Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı yap işlet devlet modeliyle bu hale geldi.
Karayolunu daha az insanlar kullanmaya başladı. Ankara Konya hızlı tren hattını yüzde 66 vatandaşımız kullanmaya başladı. Hayırlı uğurlu olsun. Buradan her gün 150 bin kişi geçecek. Ankara'nın yaşam merkezi haline gelecek. Sadece bir gar değil, gece gündüz hayat olan, insanların görüştüğü, ihtiyacını giderdiği bir yer olacak. Başka illerde de yükselmeye devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanım, değerli Ankaralılar, bu eserin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
UDH Bakanı Arslan
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise yaptığı konuşmada, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda günde 50 bin, yılda 15 milyon kişiye hizmet verileceğini belirterek, "Her türlü yaşam alanını barındırıyor. Türkiye'nin neresinden olursa olsun, Ankara YHT Garı'na gelenler, burada rahatlıkla zaman geçirebilecek, seyahat edebilecek, yolcularını karşılayabilecek ve uğurlayabilecekler." dedi.
Cumhuriyet'in 93. yıl dönümünde özellikle demiryollarının devlet politikası haline gelmesi adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteği ve Başbakan Yıldırım'ın öncülüğünün kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Cumhuriyet'in 93. yıl dönümünde böyle güzel bir projeyi Ankara'ya kazandırdıklarını ifade eden Arslan, "Bundan sonra da inşallah Cumhuriyetimizin yıl dönümlerini nice büyük projelerle taçlandıracağız." diye konuştu.
“Günde 50 bin, yılda 15 milyon kişiye hizmet verilecek”
Arslan, demiryollarının devlet politikası haline gelmesiyle Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hatlarının peş peşe açıldığını ve açılacağını kaydederek, "Ankara YHT Garı'nda günde 50 bin, yılda 15 milyon kişiye hizmet verilecek." ifadelerini kullandı.
Ankara YHT Garı'nın her türlü konfora sahip olduğuna dikkati çeken Arslan, "Her türlü yaşam alanını barındırıyor. Türkiye'nin neresinden olursa olsun, Ankara YHT Garı'na gelenler, burada rahatlıkla zaman geçirebilecek, seyahat edebilecek, yolcularını karşılayabilecek ve uğurlayabilecekler. Biz, bu 3 katı otopark ve peron olmak üzere 8 katlı garda yaşam alanları da oluşturduk. Garın 27 gişesi var." değerlendirmesinde bulundu.
Garın engelliler açısından "engelsiz" olacağını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
"Ünlü düşünür Emerson'un bir lafı var: 'Yapılırken heyecan duyulmayan işler, başarılamaz.' Sayın Cumhurbaşkanım, sizin heyecanınızı biliyoruz. Dolayısıyla her iş, sizin duyduğunuz heyecan, bize ve 100 bin kişilik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ailesine de yansıyor. Biz, bu heyecan ve şevkle bugün olduğunu gibi, bundan sonra da ortaya koyacağınız hedefler doğrultusunda büyük projeleri hızlı bir şekilde bitirip, insanımızın hizmetine sunacağız. Himayenize, desteklerinize çok teşekkür ediyoruz. Bu Garımız Ankara'ya, Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun."