Bakan Arslan Başkent Kulisi’nde

Kanal 7'nin canlı yayınına katılan Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesinin köprüden ibaret olmadığını hatırlatarak, "Biz sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yapmakla kalmadık. Köprüyü, bağlantıları ile birlikte Çamlık'a, Paşaköy'e ve Kurtköy'e kadar indiriyoruz. Ayrıca Hüseyinli'den Şile'ye giden bir bağlantı ve Riva çıkışı da var. Avrupa Yakası'nda ise 3. Havalimanı ve Mahmutbey'e kadar giden bağlantısı var. Bağlantı yolları ile 215 km yol yapıldı ki, 4 gidiş 4 geliş fonksiyonu var" şeklinde konuştu.

 

Demiryolunun Güzergahı Belli Oldu

 

Köprü üzerinden geçen raylı sistemin detaylarını da paylaşan Uluştırma Bakanı Arslan, şöyle devam etti:

''Köprünün üzerinde bir gidiş bir geliş, demiryolu için yer ayrıldı. Devamında da Anadolu Yakası'nda yeni bir demiryolu ki, Akyazı'ya gidip ana hatla birleşiyor. Avrupa Yakası'nda da otoyol Kınalı'ya kadar uzanıyor. Demiryolu da Halkalı'ya kadar gidip Halkalı-Kapıkule demiryoluyla birleşiyor.''

 

Kuzey Marmara Otoyolu İle Birleşecek

 

Şu an 215 kilometrelik yolun bittiğini belirten Arslan, bu yolların Anadolu Yakası'nda ihalesi yapılan Kuzey Marmara Otoyolu ile Avrupa Yakası'nda Kınalı'dan itibaren ihale edilen yeni yollarla uzatılmasının planlandığını ifade etti. 

 

Arslan ayrıca, diğer köprülerde yüzde 30 civarında küçük aracın bu köprüye kaymasının beklendiğini, bunun da İstanbul trafiğini rahatlatabileceğini söyledi.

 

Rekorlar Köprüsü

 

Öte yandan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş köprüsü konumunda. Ayrıca köprü ayaklarının karaya kurulması sebebiyle kule yükseliği 322 metre olarak tasarlandı. Bakan Arslan da, bu tip bir köprüde 322 metrenin yeni bir rekor olduğunu söyledi.

 

Bakan Arslan'ın açıklamasında dikkat çeken bir diğer detay ise, Türk firmaların taşeronluktan ana yüklenici seviyesine çıkmasıyla ilgili sözleriydi. Arslan, projelerde artık Türk şirketlerin ana yüklenici, diğer ülkelerin ise taşeron olduğunu ifade etti.