'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı ile çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamladık'

`Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı ile çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamladık`



Arslan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "10. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nda yaptığı konuşmada, İstanbul'da yaşayan ve büyüyenler için ulaştırmanın hayatın bir parçası olduğunu ifade etti.

İlk kez 1977'de İstanbul'a geldiğini ve dönem dönem çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Arslan, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde Pendik Tersanesi'nde başmühendistim. O dönemde İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm üretmek, çözüm üretirken de bütün ulaştırma türlerinin birbiriyle entegrasyonunun çok önemli olduğunu ortaya koymak önemliydi. Hem bu sorunları yaşayan hem de çözümün paydaşı olan biri olarak diyorum ki, İstanbul gibi bir şehrin toplu ulaşım sorununu çözebiliyorsanız hiç şüpheniz olmasın ki, dünyanın her yerinde çözüm üretirsiniz."

Arslan, İstanbul'dan aldıkları tecrübe ile ulaştırma türlerinin birbiriyle entegrasyonunun ne kadar önemli olduğunu yaşayarak bilmenin, Türkiye'nin ulaştırma ve iletişimine çözümler üretebilmek için iş birliğine gitmelerini sağladığını söyledi.

Türkiye genelinde 2003 yılından bugüne neler yaptıklarını anlatan Arslan, planlı çalışmanın sonucunda ulaştırmanın her türünde çok yol aldıklarını ifade etti.

 

"Çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamladık"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, demiryollarını tekrar devlet politikası haline getirdiklerine işaret ederek, "1950'ye kadar ülkede yılda ortalama 134 kilometre demiryolu yapılmış. 1950'den 2003'e kadar demiryolları kaderine terkedilmiş. Toplam 53 yılda 945 kilometre demiryolu yapılmış. Yılda ortalama 18 kilometre." diye konuştu.

Türkiye'nin bugün dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ıncı yüksek hızlı tren işletmecisi olan ülke haline geldiğini kaydeden Arslan, "Bin 203 kilometre yüksek hızlı tren hattında çalışma devam ediyor. Ülkemiz nüfusunun yüzde 40'ını teşkil eden Ankara, Konya, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve İstanbul'u yüksek hızlı trenle tanıştırdık." şeklinde konuştu.

Arslan, 11 bin kilometrelik demiryolu ağının yaklaşık 10 bin kilometresini yenilediklerini anımsatarak, bugün ise 4 bin kilometrenin üzerinde yeni inşaat çalışmasının devam ettiğini dile getirdi.

Demir yollarını yaparken; limanlara, organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve büyük yük merkezlerine bağlanmasını önemsediklerine işaret eden Arslan, ülkede 5 farklı yerde lojistik merkezi inşa çalışmasının devam ettiğini söyledi.

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın önemine değinerek, "Londra'dan Pekin'e o güzergah üzerinde olan bütün ülkeleri ilgilendiren ve orta koridorun tamamlayıcısı olan bir proje. Bizim açımızdan ve ülkemiz açısından bir gurur. İnşallah ülkemize ve insanlığa hayırlı uğurlu olsun. Çünkü çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamlamış olduk." değerlendirmesinde bulundu.

 

"İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında yüzde 70'e yakın ilerleme sağlandı"

Ahmet Arslan, dünya hava taşımacılığının merkezinin bundan 20 yıl önce Portekiz'in ilerisinde bir yerde bulunduğunu belirterek, "Bugün, tam da ülkemizin bulunduğu yerde. Dünya hava taşımacılığının ağırlık merkezi bulunduğunuz yerde ise o zaman sadece ülke içi taşımaları değil, uluslararası taşımaları düşünmemiz gerekir. Nitekim İstanbul Yeni Havalimanı fikri böyle ortaya çıktı." yorumunu yaptı.

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında yüzde 70'e yakın ilerleme sağlandığı bilgisini veren Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nı 29 Ekim 2018'de resmen hizmete sunacaklarını ve ilk fazda 90 milyon yolcuya hizmet eden pistler kompleksinin bitmiş olacağını kaydetti.

Arslan, 2023'e kadar da adeta 18 pistin olduğu bir havalimanıyla 200 milyon yolcuya hizmet edebileceklerini belirterek, bunları da akıllı ulaşım sistemleri marifetiyle, trafik tıkanıklığı olmadan sürücünün yönlendirebildiği sistemlerle de donatacaklarını ifade etti.

 

"Araçlar, Tarihi Yarımada'ya da zarar vermemiş oluyorlar"

Arslan, bu yılın 8 ayında 773 bin araç, günde ise ortalama 3 bin 700 aracın trafiğe çıktığını dile getirerek, hem bunlara çözüm üretmek hem de toplu taşımayı teşvik etmek durumunda olduklarını anlattı.

İstanbul'un her iki yakasındaki banliyö sistemlerinin metro standardına getirilmesinin önemli gündemleri arasında yer aldığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"İstanbullulardan 'banliyö hatlarını kapattınız ama bir çalışma yok' şikayetleri geliyordu. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki, son dönemlerde '24 saat boyunca çalışıyorsunuz, gece bazen bizi rahatsız ediyorsunuz' şikayetleri geliyor. Dolayısıyla İstanbullulardan verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle özür diliyoruz ama bilsinler ki banliyö sistemlerinin metro standardına döndürülmesi, Gebze'den Halkalı'ya kadar Marmaray  kalitesinde ve Marmaray'ın araçlarıyla taşımacılık yapmak adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz.

2018 sonuna kalmadan sistemin tamamını bitireceğiz. Her iki yakayı da Gebze'den Halkalı'ya kadar birbirine entegre edeceğiz ve İstanbulluların hizmetine sokacağız. İstanbullular bilsinler ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın raylı sistemleriyle neredeyse tamamıyla entegrasyon yapıyoruz."

Arslan, Avrasya Tüneli'nin günde 50 bine yakın araca hizmet ettiğine dikkati çekerek, "Tarihi Yarımada'dan çıkan bir araç, Tarihi Yarımada'yı, Kasımpaşa'yı, Karaköy'ü, Beşiktaş'ı, Taksim'i kat etmeden direkt Yenikapı'dan yer altına giriyor ve 5 dakikada Anadolu Yakası'na geçiyor. Bu 1,5 saatlik seyir süresinin 15 dakikaya inmesi, zaman ve yakıt tasarrufu ile karbondioksit salımının azaltılması anlamına geldiği gibi özellikle Tarihi Yarımada'yı gezmek sorunda kalmayan o araçlar, Tarihi Yarımada'ya da zarar vermemiş oluyorlar." şeklinde konuştu.

Bakan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"15 Temmuz şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Ne yazık ki, Irak sınırında Hakkari Şemdinli'de 6 asker ve 2 korucumuz şehit edilmiş. Onları da rahmet ve minnetle yad ederken ailelerine ve ülkemize başsağlığı diliyoruz. Herkes bilsin ki, 15 Temmuz'da olduğu gibi bu ülkenin tek karış toprağı için binlerce şehit vermeye hazırdık, bundan sonra da hazırız."

 

Stant ziyareti 

Konuşmasının ardından Ahmet Arslan'a günün anısına Nostaljik Tramvay ve plaket takdim edildi. Arslan, fuarın açılış kurdelesini kesti, ardından standları ziyareti etti.

Stantları gezerken Taksim-Emirgan nostaljik otobüsü ve BMC Apronu'na binen Arslan, buradaki projelere ilişkin de bilgi aldı. 

BMC Apronu önünde konuşan Arslan, "İstanbul Yeni Havalimanı'na hizmet edecek bütün sektörler kendini geliştiriyor ve büyüyor. BMC de İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılabilecek apron otobüsünü şimdiden geliştirdi ve sizlerin beğenisine sunuyor." dedi.