Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Bilişim Zirvesi, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. İki gün sürecek olan zirvenin açılışına Başbakan Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Zirve, iş, siyaset ve bilişim sektörü ile profesyonellerini 'Dijital Evrim ve Endüstri 4.0' ana teması 'Kaçış Yok' konusuyla bir araya getirdi.
Başbakan Binali Yıldırım
Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Bilişim Zirvesi 2016" etkinliğindeki konuşmasında, Ar-Ge yatırımlarına ilişkin desteklere ara vermeden devam edeceklerini, şu anda 289 Ar-Ge merkezi olduğu, 28 binin üzerinde de doğrudan çalışan bulunduğunu söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Ar-Ge Kanununa ek olarak sektöre ilave kaynak aktarmaya başladığını dile getiren Yıldırım, kurumlar vergisinde gerekli kolaylığın sağlandığını, 50 kişi şartının 15'e indiğini, 4,5 G'nin de yetkilendirilmesi kapsamında Ar-Ge yerli ürün kullanımına ilişkin özel destekler verildiğini anlattı.
Yıldırım, bunun 2013'ten bu yana belirli firmaların yaptığı müşterek bir proje olduğunu, çok daha önce tamamlanması gerektiğini vurgulayarak, hala tamamlanmamış olmasını da eksiklik olarak gördüğünü, bu konuda biraz daha hızlanılması gerektiğini kaydetti.
Bilginin üretilmesi kadar ülkede kalması, ülkenin bilginin merkezinde yer alması konusunun da önemli olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda yakın zamanda sayıları artan veri merkezleri ülkemiz için önemli bir husustur. Daha bugün çıkardığımız Kanun Hükmünde Kararnameyle çağrı merkezleriyle birlikte veri merkezlerinin kurulmasına yönelik çok büyük teşvik ve destekleri açıkladık. Bir göz atarsanız Resmi Gazeteyi göreceksiniz. Bina tahsisinden, vergi kolaylığına, çalışanların vergilerinin indirilmesinden işletme kredisine, ilk yatırım maliyetine, enerji desteğine varıncaya kadar her türlü desteği veri merkezi kurulması için bu konuda çalışma yapacaklara yönelik çok özendirici, çok cazip bir teşvik paketini yürürlüğe koyduk. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi firmalardan beklediğimiz artık bu veri merkezlerinin zaman kaybetmeden kurulması. Bunu bir ticari iş olarak görmüyoruz. Veri merkezleri beraberinde başka eko sistemlerini geliştirecek. Aynı zamanda da bilgi güvenliğine ülkemizin stratejik bilişim hedeflerine de hizmet edecektir. Böylece ülkemiz sadece bilgiyi üreten değil, bilgiyi kullanan değil, aynı zamanda bilgiye de sahip olan, onu da bünyesinde barındıran bir ülke konumuna gelecektir. Bu tür merkezler şüphesiz hem ülkemizin hem bölgenin bütün verilerinin ülkemiz üzerinden trafiğinin sağlanmasına da katkı sağlayacak. Ayrıca ülkemizde üretilen ve ülkemiz üzerinden taşınan verilerin de Türkiye'de kalmasına vesile olacaktır."
Yıldırım, internet, Google, Facebook, Youtube ve Twitter gibi içerik sağlayıcılarının verilerinin de burada muhafaza edilmesine imkan sağlayacağını, fırsat oluşturacağını dile getirerek, bu konuda bazı yasal iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yer ve içerik sağlayanlarının sorumlulukları açısından, davalarda bazı farklı yorumların olduğunu belirten Yıldırım, yer sağlayıcının sorumluğunun içerik sağlayıcıya yüklemek veya tersini yapmanın caydırıcı bir unsur olduğunu, bununla ilgili iyileştirme ve düzeltmelerin de sürdüğünü anlattı.
Siber güvenlik
Başbakan Binali Yıldırım, yapılan çalışmaların ve atılan adımların bilişim sektörünün büyümesine verilen önemi açıkça ortaya koyduğunu belirterek, internet vasıtasıyla yaşanan güvenlik tehditlerinin de aynı şekilde önemsediklerini anlattı.
Bu noktada siber güvenlikle ilgili yasal düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının siber güvenlik konusunda koordinasyondan sorumlu bakanlık haline geldiğini kaydetti.
Yıldırım, siber güvenliğin sağlanmasına ilişkin önemli çalışmaların devam ettiğini, bu konudaki eylem planının uygulamaya girdiğini dile getirerek, "Kurumsal ve sektörel siber olaylara müdahale ekipleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sorumluğunda oluştu. Siber güvenliğe ilişkin üniversitelerde yüksek lisans, doktora programları hızlandırıldı. Tatbikatlar düzenlendi, eğitimler veriliyor. Siber güvenliğe, siber saldırılara yönelik dayanıklılık testleri belirli aralıklarla yapılıyor. Ancak bununla yetinmiyoruz önümüzdeki süreçte sadece siber savunma değil, siber caydırıcılık konusunda da önemli adımları atmış olacağız. Amacımız bir yandan siber saldırıları önlemek, ülkemizin, vatandaşımızın ve kritik alt yapılarımızın korunmasını sağlamak, diğer yandan da bu kötü niyetli faaliyetlere karşılık verecek caydırıcılık kabiliyetimizi de geliştirmek." diye konuştu.
Kamunet projesi tanıtılacak
Başbakan Yıldırım, bu noktada yarından itibaren "Kamunet Projesi" tanıtım etkinliğinin 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı Çalıştayı'nın başlayacağını söyledi.
Kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katılacağı, bütün paydaşları bir araya getiren toplantıda sektörün yakından takip etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, yarın bir tanıtım yapılacağını kaydetti.
Kamunet'in siber güvenliğin, güvenli internetin kamuda başlatılan bir adımı olduğunu söyleyen Yıldırım, projeye bakanlığı döneminde başlanıldığını, bunun en azından kamudaki iletişimin bir özel ağ üzerinden yapılması, böylece kamu iletişiminin, buradaki bilgi akışının güvenli bir ortamda gerçekleşmesi olduğunu anlattı.
Yıldırım, artık kamunet verilerinin bu ağı üzerinden daha güvenli bir şekilde gerçekleşeceğini, Ulusal Güvenlik Stratejisi Eylem Planı'na göre de yenilikçi stratejik adımların daha da güçlendirileceğini, kamu özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve bütün paydaşlara sorumluluklar verilerek yeni bir eko sistemin oluşumunun sağlanacağını dile getirdi.
"Yetki kargaşasını da ortadan kaldıracak düzenlemeyi hayata geçireceğiz"
"Gönülden inanıyorum ki yeni eylem planımız siber tehditlere karşı mücadelemizde yeni bir açılımı, yeni bir dönemi de beraberinde getirecek" diyen Yıldırım, söylenecek çok şey olduğunu, ancak çok konuşmak, laf üstüne laf koymak yerine artık taş üstüne taş koymanın, iş zamanı olduğunu söyledi.
Yıldırım, 14 yıl boyunca bunu yaptıklarını, sektörle zorlukları da beraber göğüslediklerini, güzellikleri de beraber yaşadıklarını ve bugünlere gelindiği anlatarak, bundan sonra işin çok daha fazla olduğunu kaydetti.
Yıldırım, "Ulaşımda hız felaket, bilişimde berekettir. Bundan sonra hızın daha da artması için akıl yollarının şerit sayısını da artıracağız. Buradaki trafiği de çeşitlendireceğiz. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığımıza, belediyelerimize çok büyük görev düşüyor. Bu konudaki yetki kargaşasını da ortadan kaldıracak düzenlemeyi bugünlerde hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından katılımcılar ve Başbakan Binali Yıldırım hatıra fotoğrafı çektirdiler.
UDH Bakanı Ahmet Arslan
Arslan, Bilişim Zirvesi 2016'da yaptığı konuşmada, bugün elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısının 622'ye, sektördeki yetkilendirme sayısının bin 9'a, yurt dışı internet çıkış kapasitesinin de 300 kat artarak bugün 6 bin gigabayta çıkmasının takdire şayan olduğunu söyledi.
Dünya genelindeki hedeflere değinen Arslan, 2023'te 5G abone sayısının 500 milyona, 4,5G abone sayısının 4 milyar 600 milyona, 3G abone sayısının ise 2 milyar 800 milyona yükselmesini beklediklerini, bugün itibarıyla dünyada kullanılan cep telefonlarının yüzde 56'sının, satılan telefonların ise yüzde 80'inin akıllı telefon olduğunu bildirdi.
Dünyada akıllı telefon kullanıcı sayısının yılsonunda yaklaşık 4 milyara varacağını, bu rakamın 2023 yılında 7 milyara ulaşmasını beklediklerini kaydeden Arslan, "Böyle olunca gelecek 7 yılda veri trafiğinin dünyada akıllı telefonlarla 10 kattan fazla artmasını bekliyoruz. Özellikle mobil veri trafiğinin de 50 kattan fazla artmasını bekliyoruz. Sosyal paylaşım sitelerindeki artışlar ise akıl almaz boyutlara doğru gidiyor." şeklinde konuştu.
"Dünya ile bu sektörü eş zamanlı büyütmemiz lazım"
Ahmet Arslan, fiber altyapı trafiği ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım tarafından kendilerine verilen bir talimat olduğunu hatırlatarak, bugüne kadar 88 bin kilometrelik fiber altyapıyı 278 bin kilometreye çıkardıklarını bildirdi.
Başbakan Yıldırım'ın bunun daha ekonomik kullanılması, atıl yatırım yapmamak için iş birliği yapılması, bütün bunların takip edilmesi, varsa mevcut altyapı kullanıcılarının buraya yönlendirilmesi ve yeni yatırım konusunda da talimatı olduğunu anımsatan Arslan, 2003'ten itibaren sektörün geleceğine inanıldığını, bu sayede bazı konularda dünyanın da önünde olunduğunu söyledi.
Arslan, "Bu sektör dünyanın da, ülkemizin de geleceğini, insanımızın refahını değiştirebilecek bir sektör. Bu sektör büyük ve hızlı bir şekilde ilerleyen, büyümeye aday bir sektör. Bütün arkadaşlarımızla dünyayı anbean takip edip, dünya ile bu sektörü eş zamanlı büyütmemiz lazım. Biz bunu böyle bir talimat olarak algılıyoruz." şeklinde konuştu.