Arslan, Gebze-Halkalı Banliyö Hattı şantiye sahasında incelemelerde bulundu. Yetkililerden projede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Arslan, incelemenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Marmaray Projesi ile Gebze Halkalı banliyö hatlarının entegrasyonu çerçevesinde yapılan çalışmayı güzergah boyunca incelediklerini dile getiren Arslan, 2013 yılından beri kullanılan Marmaray'dan İstanbulluların çok memnun olduğunu söyledi.
Arslan bugüne kadar 229 milyon kişinin Marmaray Projesi'ni kullandığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Ancak İstanbul için çok daha önemli olan, Asya Yakası'nda Gebze'den Söğütlüçeşme'ye hatta Ayrılıkçeşme'ye kadar, Avrupa Yakası'nda da Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar banliyö sistemlerinin metro standardına kavuşturulması ve Marmaray Projesi ile entegre olup kesintisiz hale gelmesi, aynı zamanda Marmaray araçları ile de Gebze'den Halkalı'ya 114 dakikalık sürede 43 istasyonluk güzergahı kat edebilmeleri.
Bu bizim için çok önemliydi. Proje güzergahını inceledik. 2018 sonunda hizmete sunmayı hedeflediğimiz Halkalı'dan Gebze'ye kesintisiz metro standardındaki bu sürüş ile ilgili çalışmalarda çok iyi bir noktaya geldiğimizi görüyoruz. Daha önce yüklenicilerimizden kaynaklı işler aksadı, fesihler söz konusu oldu, tekrar ihale ettik. Yaklaşık 64 kilometrelik bu güzergahın tamamında çok hummalı bir çalışma var."
Söz konusu hat üzerinde 3 ayrı hattın olduğunu dile getiren Arslan, 2 hattın banliyö trenlerine hizmet edeceğini, bir tanesinin de şehirlerarası ve uluslararası trenlere hizmet edeceğini söyledi.
Arslan, geçmişte banliyö hatları ile birlikte şehirlerarası ve uluslararası taşımacılığın aynı hatlarda yapıldığını anımsatarak, bu durumun bazı sorunlara neden olabildiğini anlattı.
Şimdi T1 ve T2 hattını Marmaray araçlarının kullanacağını, T3'ü ise yüksek hızlı trenin de dahil olduğu şehirlerarası ve uluslararası trenlerin kullanacağını aktardı.
Arslan, "Projenin CR3 kısmındaki ilerleme şu an için yüzde 67, bu önemli bir rakam. Son aylardaki hızlanmaya bağlı olarak da her ay ortalama yüzde 5 üzerine koyabiliyoruz. Bunun anlamı da şu, kalan yüzde 33'lük kısmını 6-6,5 aylık periyotta bitireceğiz. Daha sonra ince işçiliklerle birlikte ağustosta projeyi, eylül sonunda da sinyal dahil bitirmiş olacağız." bilgisini paylaştı.
"Gebze-Pendik arası hatlarımız bitme aşamasına gelmiş durumda"
Çalışma yapılan alanda Avrupa Yakası'nda yaklaşık 20 kilometrelik, Anadolu Yakası'nda 43 kilometrelik bir çalışma alanı bulunduğunu bildiren Arslan, şu bilgileri verdi:
"Toplam 63 kilometre. Daha önce Gebze'den Pendik'e kadar olan yaklaşık 20 kilometreyi bitirmiştik, yüksek hızlı trenlerimiz Pendik'e kadar geliyordu. Gebze- Pendik arası T1, T2 dediğimiz banliyö trenlerine de hizmet verecek olan hatlarımız da bitme aşamasına gelmiş durumda, sadece sinyal kısmı eksik. Hedefimiz 2018 yılı ağustosuna kadar 63 kilometrelik güzergahın tamamında, inşaatı, altyapıyı, elektromekanik sistemleri bitirmek, rayları tamamen döşemiş olmak ve ağustos ayından itibaren de, eşgüdüm içinde yapılan sinyal çalışmalarını eylül sonu itibarıyla bitirmiş olmak.
Böylece eylül ayından aralık ayına kadar olan 3 aylık süreçte de test süreçlerimizi gerçekleştirmiş olacağız. 2018'in aralık ayı sonu itibarıyla İstanbullular, İstanbul'a gelenler Gebze'den Halkalı'ya Marmaray araçları ile metro standardında hizmet almış olacaklar. "
Arslan, proje ile birlikte Doğu-Batı aksında, Marmaray deniz altı kısmı da dahil 76 kilometrelik güzergahta kesintisiz hizmet sunulmasının yanı sıra, bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan 15 ayrı raylı sistemle, 11 istasyona entegrasyon sağlanacağını bildirdi.
"Yaklaşık 100 sanat yapısında da Marmaray Projesi ile birlikte yenileme ve modernleştirme yapıldı"
Ahmet Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde çalışmalarının yapıldığını, önümüzdeki sene ihalesinin gerçekleştirileceğini belirterek, projenin hem araçlara hem de raylı sistemlere hizmet edecek bir proje olduğunu, o projenin de gelip Söğütlüçeşme istasyonunda Marmaray Projesi ile entegre olacağını aktardı.
Köprü, viyadük, alt geçit türü yaklaşık 100 sanat yapısında da Marmaray Projesi ile birlikte yenileme ve modernleştirme yapıldığını aktaran Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Daha da önemlisi Marmaray güzergahı boyunca içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik altyapısı dahil hepsini İstanbul Ulaşım Master Planı'na uygun olarak, gelecekte de modern şekilde hizmet verecek şekilde yeniliyoruz. Proje, fiber optik kablo altyapısı ile birlikte, Kandilli Rasathanesi'ne kadar bağlanmış oluyor, herhangi şekilde depremsellik anlamında bir sıkıntı olduğunda anında Kandilli ile irtibat kurup ona göre tedbir alabilecek hale geliyoruz. Güvenlik ve yangına ilişkin de her türlü tedbiri alıyoruz. 43 istasyonda da 225 metrelik Marmaray'ın onlu setlerinin durabileceği istasyonlar yapıyoruz."
Arslan, mevcut istasyonlara ilave, biri Darıca'da, biri Kartal ile Rahmanlar arasında, biri de Florya Yeşilyurt arasında olmak üzere 3 yeni istasyon ilave edildiğini bildirdi.
"Yaklaşık 128 saniyede bir tren çalıştırılabilir duruma geleceğiz"
Projenin tamamlanması ile yaklaşık 128 saniyede bir tren çalıştırılabilir duruma gelineceğini belirten Arslan, ihaleyi kazanan firmadan alınan 440 Marmaray aracının 300 tanesinin Türkiye'de imal edildiğini aktardı.
Araçlarda fren yaparken harcanan enerjinin yeniden elektrik enerjisine çevrilip kullanılabildiğinin altını çizen Arslan, araçların modern ve elektrik sarfiyatının düşük olduğunu dile getirdi.
Arslan, şu bilgileri verdi:
"Dün akşam itibarıyla bugüne kadar 229 milyon kişinin Marmaray'ı kullandığını söylemiştik. Sistemin tamamı 2018 sonu itibarıyla açıldığında, tek yönlü saatte 75 bin yolcu, çift yönlü 150 bin yolcu ve günde 1 milyon 200 bin yolcunun Marmaray'ı ve bu sistemleri kullanmasını bekliyoruz. Bunların 11 istasyonda, diğer 15 raylı sistemle entegre olması halinde, günde yaklaşık 10-12 milyon yolcunun kullandığı raylı sistemleri birbiri ile entegre etmiş olacağız. Marmaray Projesi aynı zamanda Avrupa ile Asya arasındaki yük taşımacılığına da hizmet eder hale gelecek. Ankara'dan kalkan yüksek hızlı trenlerimiz şimdilik Pendik'e kadar geliyor, proje bittiğinde Haydarpaşa'ya kadar gidebilecekler."
"Bugün 2 bin 621 kişi yoğun mesai ile bu projede çalışıyor"
Proje kapsamında vatandaşları en az seviyede rahatsız etmek adına, projenin hızlandırılması için çalıştıklarını dile getiren Arslan, paydaşların da bu anlamda hassasiyetle çalışma yürüttüklerini söyledi.
"Projenin CR3 dediğimiz 63 kilometresinde şu an yaklaşık 2 bin işçi arkadaşımız, yüklenici, müşavir, alt yüklenicileri düşünürsek yaklaşık 600 idari personel, mühendis arkadaşımız çalışıyor. Bugün itibarıyla 2 bin 621 kişi yoğun mesai ile bu projede çalışıyor." diyen Arslan, işletme ve kontrol merkezi Maltepe'de olacak proje kapsamında, herhangi bir aksaklık olması durumunda da Halkalı'da işletme ve kontrol merkezinin yedekleneceği bir çalışmanın olacağını anlattı.
Yüksek hızlı tren ve şehirlerarası trenlerin 7 istasyonda da duracağının altını çizen Arslan, yolcuların bu istasyonlarda diğer hatlara geçiş yapabileceğini aktardı.
"Hedefimiz, Marmaray Projesi'ni kesintisiz hale getirip, 76 kilometreyi insanımızın hizmetine sunmak"
İstanbulluların proje kapsamında yürütülen çalışmalardan rahatsız olabileceğinin altını çizen Arslan, "O anlamda İstanbullulardan özür diliyoruz. Ama İstanbullular, bu projenin çok hızlandığı, çok yoğun çalışıldığının hakkını teslim ediyorlar. 'Zaman zaman rahatsız da olsak, bir sene sonra Marmaray kalitesinde ve konforunda metro hizmeti alacağımız için, bunu memnuniyetle sineye çekeriz.' diyorlar. Onlara çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Bir çok kurum ve kuruluşun çözüm ortaklığı yaptığını dile getiren Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de özellikle bu güzergahta bulunan tarihi varlıkların İstanbul'a kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.
Ahmet Arslan, bir yandan geleceği kurarken, bir yandan da tarihi gün yüzüne çıkardıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu da bizim memnuniyetimiz. İstanbul'un ispatlanmış tarihi 2 bin 500 yıllarda iken, Marmaray Yenikapı istasyonunda çıkan mezarlar ve oradaki kalıntılarla, ispatlanmış tarihi milattan 6 bin 400 yıl öncesine götürülmüş oldu. Marmaray böyle bir hizmette vermiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'a bize verdikleri destekler için çok teşekkür ediyoruz. Dünden bugüne katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Hedefimiz, 'Asrın Projesi' diye ifade edilen, dünyanın gözünün üzerinde olduğu Marmaray Projesi'ni kesintisiz hale getirip, 76 kilometreyi insanımızın hizmetine sunmak."
Bakan Arslan incelemeler kapsamında kepçe kullandı, şantiye çalışanları ve gazetecilerle fotoğraf çektirdi.