Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı Netaş'ın 50. Yıl Ankara Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknoloji üreten toplum hayalinde önemli görevler üstlenen, bilgi ve telekomünikasyon sektörüne yön veren Netaş'ın bu yolda yarım asrı devirdiğini anımsattı.
Netaş'ın Türkiye'nin telekomünikasyon sanayinin ilk temel taşlarından birisi olduğunu dile getiren Arslan, Türkiye'nin bilişim toplumuna dönüşümü yolunda önemli görevler üstlenen bir firma olduğunu, son 15 yıllık süreçte çağının teknolojik gelişmelerine ayak uydurarak bu günlere geldiğini bildirdi.
Telekomünikasyon sektöründe büyük önem verilen yerli teknoloji üretimi konusunda önemli bir marka olduğunu belirten Arslan, dünya çapında öncülük eden bir firma olan ZTE ile yapılan işbirliğinin çok önemli olduğunu, yapılacak işbirliğinin bununla sınırlı kalmamasını, başka alanlarda da iş birliği yapılmasını istedi.
Arslan, milli ve yerli 5G konusunda ZTE'den çok şey beklediklerini ifade ederek, Netaş'ın son 10 yıllık süreçte 10 kat büyümesinde Türkiye'de son yıllarda yaşanan dijital dönüşümün de büyük katkısının bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla ülkenin bilişim altyapısını, geçmişten geleceğe taşıyan Başbakan Binali Yıldırım'ın büyük payının olduğunun altını çizen Arslan, "Onların başlattığı ve bizim de devam ettiğimiz bu yolda, Türkiye'nin bilişim dünyasında yerini alması, hatta öncü ülkeler liginde yer alması için 15 yıldır önemli yatırımlar yapıldı. Adeta bilişim ve haberleşme dünyasının üzerine titrendi." değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın en iyi genişbant internet altyapılarından birinin, Türkiye'nin 780 bin metrekaresine kurulduğunu anlatan Arslan, fiber altyapı uzunluğunun 304 bin kilometreyi geçtiğini, yurt dışı internet çıkış kapasitesinin 20 gigabitten 477 kat artarak 9,3 terabite çıktığını anlattı.
Arslan, dünyanın en hızlı 4,5G haberleşme altyapılarından birinin Türkiye'ye kurulduğunun altını çizerek, 2020'de dünya 5G'ye geçmeye çalışırken, Türkiye'nin de bunun öncüleri içinde yer alması için çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
"Sektörün ününü açacak yasal düzenlemeler yaptık"
Sektörün önünü açacak yasal düzenlemeleri hayata geçirildiklerini vurgulayan Arslan, sektöre yönelik her türlü adımda sektör paydaşlarıyla hareket edildiğini, vergilerin düşürülmesinin de buna dahil olduğunu kaydetti.
Fiber yatırımının yaygınlaştırılması ve hızlandırılması için geçiş hakkı ve tesis paylaşımına yönelik düzenlemeler yapıldığını anımsatan Arslan, şu anda da ihtiyaca göre ilave düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Arslan, her türlü bilgi iletişim teknolojilerine yönelik politikalarla ilgili stratejiler belirlendiğini, adil rekabet ortamı yaratıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bununla birlikte tüketici haklarının korunmasına yönelik önemli tedbirleri aldık. Sektörün 15 yılda 5 katın üzerinde büyümesi sağlandı. Türkiye'nin haberleşme teknolojilerini en verimli kullanan ülkeler arasına girmesi için genç nüfusumuzun bilgisayar okur-yazarı olması hususunda çalışmalar yapıldı. Özellikle bilişim ve telekomünikasyon sektörüne yönelik her adımda Ar-Ge yatırımı ve yerlilik şartları getirildi. 4,5G ile firmaların 750 Ar-Ge mühendisi çalışma zorunluluğu getirildi. Bu noktada da önemli destekler verildi. Ancak bu düzenlemelerin, yatırım ve desteklerin neden yapıldığının da iyi idrak edilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü hükümetimiz sürdürülebilir kalkınmanın artık bilgi teknolojilerine yapılan yatırımdan geçtiğini biliyor. Bunun için de milli ve yerli teknoloji üreten güçlü Türk kurum ve firmaların geliştirilmesi gerektiğini biliyoruz. Hükümet olarak da yaptığımız yatırım ve düzenlemeler de bu amaçla atılmış adımlardır. Bu noktada sektördeki firmalara düşen görev ise Ar-Ge'ye yaptıkları yatırımı daha da artırmaktır."
"Firmaların Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmasını bekliyoruz"
Arslan, bilginin güç olduğu bir dünyada, özellikle haberleşme sektöründe, kendi ürününü üretemeyen firmalar ve ülkeler için sürdürülebilir kalkınmanın söz konusu olamayacağına dikkati çekerek, bu nedenle firmaların Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmasını beklediklerini söyledi.
İnovasyon odaklı ve gelişmeye yönelik yatırımlar yapmalarını isteyen Arslan, "Kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünmelerini istiyoruz. 4,5G yatırımlarında yerliliği teşvik edecek uygulamalar ve sorumluluklar getirdik. Bu konuda da iyi yol aldığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü biliyoruz ki uzun vadede başarılı olunması için yerli teknoloji ekosistemini kurmamız gerekir." ifadelerini kullandı.
Arslan, 5G teknolojileri başta olmak milli ve yerli telekomünikasyon ürünlerinin geliştirilmesi noktasında da Türkiye'nin sadece haberleşme altyapısının dijital dönüşümü değil, milli ürün üretebilen Türk telekomünikasyon sektöründe doğru bir dijital dönüşümünün sağlanmasında önemli rolü olacağını belirterek, sektörün geleceğinin sadece yüksek ve yerli teknolojiyi üretebilen küresel markaların olacağını sözlerine ekledi.