Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, törende yaptığı konuşmada, "Havayolu halkın yolu olsun, herkes uçsun" ilkesiyle havayolu sektöründe ciddi başarı elde ettiklerine dikkati çekerek sertifika töreninin bu açıdan büyük anlam ifade ettiğini söyledi. Türkiye'nin 2003'ten bu yana havacılık sektöründe dünyada 30. sıradan 10. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Arslan, "Milli bayrak taşıyıcımız dünyanın ilk 15'i arasında, İstanbul'da Atatürk Havalimanı Avrupa'nın ilk 4'ü arasında, İstanbul'da yapacağımız 3. havalimanı dünyanın ilki olacak. Bugün milli gururu hep birlikte yaşıyoruz ancak bununla yetinmemeliyiz. Artık sivil uçağımızı kendimiz ürettiğimiz ve kendimiz sertifikalandırdığımız bir aşamaya gelmemiz çok gecikti." diye konuştu.
Arslan, Vecihi Hürkuş'un yaptığı uçağın sertifikalandırılması için kamyon sırtında Çek Cumhuriyeti'ne gönderildiğini anımsatarak Hürkuş'un Tip Sertifika Onayının Türkiye'de verilebiliyor olmasının, dünyanın sivil otoritelerinin bunu kabul ve teyit etmesinin bugün açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
- "Sivil ve askeri uçağımızı yapabilmek adına sizlere güveniyoruz"
Atak helikopteri ve insansız hava araçlarının (İHA) üretiminde gösterilen başarının Hürkuş ile taçlandığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: "Sivil ve askeri uçağımızı yapabilmek adına sizlere güveniyoruz. İşin başı inanmak. Bu inancın ortaya konması, siyasi otorite tarafından desteklenmesi ile kağıt üzerinde başlayan düşüncenin ete kemiğe bürünmesine şahit oluyoruz. İşçisinden, en tepedeki idarecisine kadar herkes buna inanmak zorunda. Biz bu güvenle ülkemizin tüm sektörlerinde artık sağlıklı planlamalar yapabiliyor, daha uzun vadeli hedefler orta koyabiliyoruz."
Arslan, Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasındaki coğrafya üzerinde köprü konumunda bulunduğuna işaret ederek 14 yıldır reel hayatta da Türkiye'yi köprü haline getirebilmek için çalıştıklarını anlattı. Söz konusu coğrafyada 3 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar nüfusa ulaşılabildiğini belirten Arslan, bu coğrafyadaki ticaret hacminin 31 trilyon dolar, her yıl sadece ulaştırma için harcanan paranın 75 milyar dolar olduğunu söyledi. Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi projelerin büyük fotoğrafın tamamlayıcısı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bu pastadan pay almak için artık sivil uçak, köprüler, bölünmüş yollar, yüksek hızlı tren yolları ve bu trenlerin kendisini yapar hale geliyoruz. 'Bu dünyada biz de varız. Sizin bize biçtiğiniz role göre değil, kendi ülkemizin ve bu coğrafyadan medet uman mağdurların, mazlumların beklentisi neyse ona göre kendi rolümüzü belirliyoruz' diyoruz. Biz büyük projeleri ortaya koydukça ve bu pastadan pay almak istedikçe Türkiye'ye karşı herkes ayağa kalkıyor. Rekabet ortamıdır olabilir. Ancak bu kalkışmanın aracısı olan hainleri, maşaları anlayamıyoruz. Bu hainler bu coğrafyadan çıkınca işte adeta saçımızı, başımızı yolacak noktaya geliyoruz."
- "Hürkuş, Tip Sertifikası ile uçuş hürriyetine kavuştu"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de tasarım, imalat ve üretim kadar yorucu sertifikasyon testinden geçen uçağın, 11 Temmuz 2016'da SHGM’nin ilk defa verdiği Tip Sertifikası ile uçuş hürriyetine Hürkuş olarak kavuşmuş olduğunu söyledi. Türkiye'yi "imalatçı ülke" konumuna yükselten bu sertifikanın, üretici firma olarak TUSAŞ’ta bir uçağın ana tasarımcısı ve üreticisi olmak adına tüm aerodinamik, yapısal ve sistemsel tasarım, üretim kabiliyetinin kazanıldığı ve bu kabiliyetin testlerle doğrulandığının tescili olduğunu dile getiren Ekşi, "Bu sertifika aynı zamanda otorite olarak SHGM’nin de böyle bir uçağı denetleyerek, uygunluk verebilme yönünde kazandığı kabiliyeti ve bundan sonrakiler için de kendine güveni tescil etmektedir." diye konuştu.